Eis schadevergoeding door de nazaten


Jarenlang hebben de nazaten van tot slaaf gemaakten van Suriname excuses geëist aan Nederland voor het toestaan voor handel van de slaven door Nederlandse staat. Nu 150 jaar later na de afschaffing van de slaven heeft de koning van Nederland de nazaten excuses aan geboden. En prompt komen ze met schadevergoeding in de zin van geld voor het herstel van de leed wat zij ervaren hebben en geleden schade van de Surinaamse economie. Op dit moment is een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar voor educatie en herstel van de . Maar wat is educatie? Is educatie alleen maar leren dat 1 en 1 is 2.  Alleen maar leren dat 1 en 1 is 2, is niet genoeg voor de Surinaamse Creolen. Zij moeten ook leren hardwerken, zoals bewerken van landbouwgrond. Leren fruit en groenten planten en oogsten. Er wordt Alleen maar gesproken dat er projecten moeten komen maar niemand weet wat voor projecten terwijl Suriname heeft genoeg landbouwgrond. Dus maak gebruik van, verbouw:

1: Suikerrietplantage, 2: koffieplantage en 3: groenteplantage en 4 fruitplantage. Creolen hebben in het algemeen geen kennis van landbouw dus laat (leer ze) op deze plantages werken met maandelijkse salaris uiteraard. Zo hebben zij eigen hun geld verdiend voor levensonderhoud, (want nu zijn ze te veel afhankelijk van de staat) hebben ook hun bijdrage geleverd voor vooruitgang van de economie van Suriname. Zo maak je ze nuttig, hou je ze van criminaliteit en zwerf bestaan. Verder in de toekomst kunnen zij dan voor eigen groenten zorgen i.p.v afhankelijk zijn van de hindoestanen en alleen maar klagen dat alles te duur is. De staat heeft ze te lui gemaakt door ze jarenlang gratis geld te geven.

Na het maken van excuses door de koning zegt dit een nazaat van op de voormalige slavenplantages Vierkinderen en Onverwagt wonen nazaten van tot slaaf gemaakten. Toeristen komen er graag. Maar behoud van dit erfgoed vraagt om meer inspanning. Daar kan het geld dat Nederland nu beschikbaar stelt, bij helpen. Dus deze nazaten hebben jarenlang de plantage verwaarloost en wachten op geld uit Nederland om te kunnen opknappen. Als dit de mentaliteit van een Surinamer is dan is dat triest

R.J


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *